Nespokojní dôchodcovia

26. apríla 2010, victoria65, Nezaradené

Keď som si dnes otvorila dennú tlač, zaujala ma téma zvyšovania dôchodkov.

Zvyšovanie dôchodkov o percentá považujem za nespravodlivé, a to z jedného dôvodu. Ten čo má vysoký dôchodok má pridané viac bez akýchkoľvek zásluh. Musím sa zasmiať, keď  tu niekto hovorí o zásluhovosti .Keď niekto v produktívnom veku viac zarábal, teda aj viac odvádzal, mal to zohľadnené pri výpočte sumy dôchodku hneď pri odchode do dôchodku a túto sumu poberá každý mesiac. Ako dôchodca už do systému neprispieva žiadnou sumou, teda aká zásluhovosť? To by ale žiadalo zmenu zákona a pri našich pánoch poslancoch sa toho asi žiadny dôchodca nedožije.

Dôchodcovia sú diskriminovaní aj v iných oblastiach.

Napríklad pracujúceho  dôchodcu / robí väčšinou na dohodu./ sa netýkajú žiadne výhody ostatných zamestnancov ako dovolenka, maródka, stravné lístky…nehovoriac o tom že tú istú prácu vykonáva za podstatne nižšiu mzdu ako ostatní zamestnanci, aj keď Všeobecná deklarácia ľudských práv v článku 23 o.i. hovorí, že  každý má bez akejkoľvek diskriminácie nárok na rovnaký plat za rovnakú prácu.

Ďalšia nespravodlivosť je, že pracujúci dôchodca s hrubým ročným príjmom 2012,85 euro si môže požiadať o vrátenie zaplatenej dane, ale ak má len o pár centov viac, tak zaplatí celú daň 19 percent.

Bolo by spravodlivejšie, keby túto sumu mal nezdaniteľnú každý pracujúci dôchodca.